Η “χίμαιρα” στό χαρτί, με όσφρηση καί αφή..


Όπως και να το κάνουμε, μία κάποια συγκίνηση δικαιολογείται, κάμαμε πολύ δρόμο έως εδώ..

Όπως και να το κάνουμε, μία κάποια συγκίνηση δικαιολογείται, κάμαμε πολύ δρόμο έως εδώ..

Σε λίγο καιρό αυτό το άρθρο και αυτό το site θα ανήκουν στην ιστορία – δείτε τώρα τον νέο, ανανεωμένο μας ιστοχώρο στο www.tasakos.gr

Το γράφουμε σε κάθε ευκαιρία, το επαναλαμβάνουμε και σήμερα: η ηλεκτρονική έκδοση της «χίμαιρας» διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο, (με το σύνολο τής ύλης της) και όποιος το θελήσει μπορεί να την αναγνώσει ή να την αποθηκεύσει στον υπολογιστή του με πολλούς και διάφορους τρόπους – για περισσότερα δείτε εδώ. Αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με την άποψή μας για τα πνευματικά δικαιώματα, (αυτή είναι μία μεγάλη συζήτηση και αρκετά πολύπλοκη), όσο με το γεγονός πως οι εποχές είναι δύσκολες και τα τελευταίο πού χρειαζόμαστε είναι εμπόδια και απαγορεύσεις στην προσπάθεια ανάδειξης της καλής και άξιας λογοτεχνίας.

Παρά ταύτα, είναι αρκετοί ακόμη εκείνοι πού δυσκολεύονται με την ηλεκτρονική ανάγνωση ή απλώς δεν θέλουν να αφαιρέσουν την αφή ή και την όσφρηση από την όλη διαδικασία πού κάποτε μοιάζει και λίγο τελετουργική, κάτι σαν ιεροτελεστία. Είναι αρκετοί επίσης πού επικοινώνησαν μαζί μας «γκρινιάζοντας» για την ηλεκτρονική και μόνο μορφή του περιοδικού. Γι αυτούς λοιπόν που επιθυμούν το βιβλίο να αναπαύεται στο ράφι, το πρώτο τεύχος τής “χίμαιρας” είναι πλέον διαθέσιμο και σε έντυπη μορφή…

Είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο δρόμους. Ο πρώτος, (εκείνος τής χορηγίας), οδηγούσε σε καλύτερα εκτυπωτικά αποτελέσματα, δυναμικότερη διακίνηση στην εγχώρια αγορά και ίσως στην δυνατότητα κάποιων ελάχιστων αμοιβών σε εξωτερικούς συνεργάτες για την αρθρογραφία τους και την εν γένει βοήθειά τους. Από την άλλη, υπήρχε ένα βασικό μειονέκτημα και αυτό ήταν οι απαιτήσεις για τον έλεγχο τής ύλης και την δημοσίευση διαφημίσεων. Ετούτη την συναλλαγή (δελεαστική βεβαίως..), την απορρίψαμε με διαδικασίες συνοπτικές.

Επιλέξαμε τον δεύτερο δρόμο, εκείνον πού τώρα δειλά δειλά ξεκινά και στην χώρα, αλλά μετρά αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, την εκτύπωση δηλαδή με την λογική τού print on demand. Το αποτέλεσμα είναι κάπως απλό εκτυπωτικά, υπάρχει η καθυστέρηση και το κόστος των μεταφορικών, οι υπάρχουσες επιλογές δεν είναι πάντοτε βολικές· όμως έτσι διατηρούμε την απόλυτη αυτονομία μας επί του περιεχομένου, άπαντες οι συνεργάτες συνεχίζουν εθελοντικά (άρα ανυστερόβουλα), μειώνουμε το κόστος στο ελάχιστο δυνατόν και προσφέρουμε την δυνατότητα στους αναγνώστες να αποκτήσουν την «χίμαιρα» έντυπη, χωρίς να πληρώσουν το υπερβολικό ποσό πού θα κόστιζε στην Ελλάδα η έκδοση ενός περιοδικού 370 περίπου σελίδων.

Η εκτύπωση είναι προς το παρόν ασπρόμαυρη και γίνεται από δύο πλατφόρμες – εκείνη της create space (amazon) και της Blurb, οι αντίστοιχες διευθύνσεις για παραγγελίες είναι createspace και Blurb Υπάρχουν μικρές διαφορές στήν τιμή πού σχετίζονται κυρίως με το κόστος των μεταφορικών. Το εξώφυλλο επίσης στην create space περιλαμβάνει χρώμα, ενώ στο Blurb μπορείτε να δείτε όλο το περιοδικό σε προεπισκόπηση προτού το παραγγείλετε. Η τελική επιλογή σας ανάμεσα στις δύο εταιρίες εξαρτάται από την αισθητική σας και την επιλογή τού χρόνου παράδοσης πού μπορεί να μειώσει αισθητά το τελικό κόστος παραγγελίας. Πάντως η έκδοση από τήν create space πού έχουμε στα χέρια μας, (από όπου και οι φωτογραφίες), είναι πολύ αξιοπρεπής, μόλις παραλάβουμε και εκείνη από το Blurb θα προσθέσουμε στο άρθρο τις εντυπώσεις μας και τις ανάλογες φωτογραφίες. Και στις δύο πλατφόρμες απαιτείται μία (εύκολη) εγγραφή, αλλά ευτυχώς η διαδικασία διαρκεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Καθώς η create space ανήκει στήν amazon, το βιβλίο μπορούν να το έβρουν εύκολα και φθηνότερα όσοι διαμένουν στήν Ευρώπη, καθώς μπορούν να το παραγγείλουν από τον αντίστοιχο δικτυακό τόπο – για παράδειγμα, όσοι μένουν στήν Αγγλία ή θέλουν να το παραγγείλουν από εκεί, θα το βρούν στήν Amazon.Uk.

Και κάτι τελευταίο. Και στις δύο πλατφόρμες είναι απαραίτητη η χρήση κάρτας (πιστωτικής ή και χρεωστικής), σε μία από τίς δύο υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής μέσω Paypal. Σε κάθε περίπτωση, εάν η χρήση κάρτας είναι αδύνατη ή πρέπει να αποφευχθεί για κάποιο λόγο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να συνεννοηθούμε για τήν αποστολή αντιτύπου(ων) από το δικό μας απόθεμα. Σημειώστε ότι αυτό συνιστά απλή εξυπηρέτηση και διαμεσολάβηση,  δεν είναι επίσημη πώληση, καθώς δεν είμαστε εκδοτικός οίκος ή άλλου είδους επιχείρηση πού να μπορεί να διακινεί βιβλία και να εκδίδει αντίστοιχα παραστατικά.

Εάν κρίνετε την «χίμαιρα» ως ένα καλό περιοδικό, η στήριξη τής έντυπης μορφής της θα βοηθήσει πολύ, ώστε να γενεί ακόμη καλύτερη. Μόνο για εκείνους πού το αντέχουν οικονομικά και βεβαίως επιθυμούν την καλή λογοτεχνία ανεπηρέαστη από σκοπιμότητες, προκαταλήψεις και στερεότυπα. Όσοι αποκτήσετε επίσης την έντυπη «χίμαιρα», κάντε τον κόπο και στείλτε τις παρατηρήσεις σας στο tasakos@gmx.com – θα βοηθήσετε σημαντικά στην βελτίωση του δεύτερου τεύχους.

Και όπως γράφω και στο εισαγωγικό σημείωμα της έντυπης έκδοσης..

..Θερμές ευχαριστίες σε όλους εσάς πού διαθέσατε χρόνο και υστέρημα για να αποκτήσετε ετούτη την πρώτη έντυπη έκδοση της «χίμαιρας». Σε τέτοιες εποχές ερέβους, (για την λογοτεχνία και την χώρα..), μία τέτοια στήριξη δείχνει συνειδήσεις πού επιμένουν contra flumen, contra omnes…

Μάνος Τασάκος

Advertisements

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...